Návrh kuchyne bol jednou z vecí, na ktoré som sa pri prerábke nášho bytu najviac tešila. Milujem variť a piecť, je to taký môj oddych. A keďže tam zvyknem tráviť dosť času, potrebujem mať všetko správne rozmiestnené, aby som bola pri varení efektívna. Takže na kuchyni som si dala veľmi záležať.
Farebnosť nie je až taká dôležitá. Drevo alebo farbu skriniek si človek vyberá podľa toho, čo sa mu páči. Ja som vybrala neutrálne farby – dub v kombinácii so sivou – a tak je to v celom byte. Ale farebnosť je až druhoradá. Prvoradé je usporiadanie.
Začnem teda jednoduchým pravidlom. Architekti ho poznajú, ale koľko ľudí si dá navrhnúť kuchyňu architektovi? Bežne len zájdeme niekde do predajne nábytku a personál nám milo a ochotne spraví vizualizáciu, ktorá vyzerá krásne, ale… je to aj praktické? Má to logiku?
Čo tak navrhnúť si kuchyňu, ktorá nebude “len” pekná, ale sa nám v nej bude aj dobre variť?
Správne sa prvky rozmiestňujú podľa funkcií a postupu pri varení. Na to, koniec koncov, kuchyňa slúži. Na varenie 🙂 Ak chceme aby naša kuchyňa bola praktická a aby sa nám v nej dobre varilo, treba jej časti usporiadať v tomto poradí:
V takto usporiadanej kuchyni sa človeku varí dobre, lebo sa nemusí motať cik-cak z jedného konca na druhý. To, čo potrebujem mám hneď vedľa a tak šetrím čas.
Presne takto som si vymyslela svoju kuchyňu. A varí sa mi super 🙂 jediné, čo ma mrzí je malá pracovná plocha. S tým sa však veľa spraviť nedalo, viac miesta som nemala. Vymyslela som si len také “pokračovanie kuchyne” vedľa dverí, ktoré sa tiež dá využiť pri príprave jedla a často ho aj využívam. Tiež veľakrát používam stôl, ktorý tam mám po ruke, teda hneď za chrbtom..
Ale ja som to nemala také náročné na vymyslenie. Priama kuchyňa – to je jednoduché. Keď máme miesta viac a môžme si dovoliť urobiť kuchyňu v tvare L, U alebo s ostrovčekom, to už treba lepšie premyslieť. Princíp však ostáva rovnaký. Nechceme sa pri varení motať z jedného konca na druhý.
Tak si predstavme, ako budeme kuchyňu používať. A nielen to, ako v nej budeme variť, ale aj kde čo uložíme. Hrnce dáme logicky blízko varnej dosky, poháre bude dobre mať bližšie k umývadlu.. sú to maličkosti, ale čím lepšie si to premyslíme, tým bude kuchyňa praktickejšia 🙂
Ešte tu dám jeden malý tip. V hlave sa také veci premýšľajú ťažko. Zoberte si papier, ceruzku a kreslite. A pokojne spravte viac variánt. Odmerajte si priestor, ktorý pre kuchyňu máte a zvážte rozmery jednotlivých prvkov, aby sa to tam vošlo. Keď potom prídete za stolárom alebo do predajne s jasnou predstavou a takto pripravení, nebude problém naplánovať skvelú kuchyňu 🙂
S týmto narýchlo nakresleným návrhom som do Decodomu išla ja. Nemuseli sme už na mieste veľa vymýšľať a šlo to rýchlo.
Ak si všimnete fotky, realita je trochu iná než tento môj nákres. Na bočných stranách sú ešte lišty, ktoré pri montáži prispôsobia šírkou tak, aby kuchyňa presne sadla do priestoru.
Pozor treba dať ešte na jednu vec ak budete mať plynové horáky. Nemôžu byť umiestnené hneď vedľa vysokej skrinky. Treba myslieť na odstup 15 cm. Skrinky nad nimi musia byť vyššie (tam sa dá schovať digestor) a kuchynská zástena nemôže byť z dreva. Alebo pri drevenej musí byť aj ochranné sklo.
Ja som po dlhšom zvážení dala ako zástenu dlažbu. Okrem toho, že to bola lacnejšia varianta, tak si neviem vynachváliť jej praktickosť. Je odolná a veľmi ľahko sa udržuje.
Dúfam, že vám pri plánovaní kuchyne tieto tipy pomôžu a navrhnete si skvelú a praktickú kuchyňu 🙂